Verschillende afspraken per bank

Er bestaan tussen de banken in Nederland grote verschillen als het gaat om rood staan. Bijvoorbeeld over de minimale – en maximale limieten van het bedrag, de afspraken hoe vaak afgelost moet worden en hoe vaak er een positief saldo moet zijn. Zo kun je bij de ene bank een minimaal limiet van €100 afsluiten, waar dat bij een andere bank pas vanaf €500 mogelijk is. Ook tussen de maximale limieten zitten grote verschillen. Daarnaast hanteren de banken verschillende aflossingsafspraken.

Wanneer BKR-geregistreerd?

Sinds 2016 is er een grote wijziging aangebracht in de registraties bij het BKR. Doorlopende kredieten (leningen) vanaf €250 met een looptijd langer dan één maand, ontvangen een registratie. Dit was eerst pas het geval vanaf een bedrag van €500 met een looptijd langer dan drie maanden. Dat houdt dus in dat rood staan nu vanaf een bedrag van €250 BKR-geregistreerd wordt. Dit is ook het geval met andere leningen zoals bepaalde creditcards en sommige telefoonabonnementen. Ook weten veel mensen niet dat private lease ook wordt geregistreerd als een lening bij het BKR. Ook is een creditcard van invloed op je hypotheek en verlaagd het maximum hypotheekbedrag. Hierbij wordt het maximum leenbedrag van de kaart genomen zonder dat er wordt gekeken of je daadwerkelijk ‘rood’ staat. Als je een creditcard hebt die je niet gebruikt, dan is het verstandig om die op te zeggen voordat je een hypotheek aanvraagt.

Wat voor invloed heeft rood staan op hypotheek?

Invloed rood staan verschilt per bedrag

Rood staan kan dus wel degelijk van invloed zijn op de maximale hoogte van je hypotheek. De meeste minimale limieten van rood staan beginnen bij €250, vanaf dat bedrag wordt dit BKR-geregistreerd. Wist je trouwens dat veel mensen die niet rood staan, daar soms wel de optie toe hebben? Ook dié optie van rood staan kan van invloed zijn op je maximale hypotheek, let hier dus goed op!

Hoeveel invloed heeft rood staan?

Dat je door rood staan vaak minder maximale hypotheek kan krijgen, is nu duidelijk. Per bedrag wat je rood staat, mag je vaak tot 5 keer minder aan hypotheek lenen. Bij een roodstand van €1000, betekent dit dus al snel €5000 minder hypotheek! Dat zijn dus grote bedragen die je optioneel misloopt. Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan het afsluiten van een hypotheek, het rood staan of de optie daartoe bij de bank stop te zetten.

Doe nu onze hypotheektest

Wij hebben een speciale BKR hypotheektest ontwikkeld om je verder te helpen. Schroom niet om bij vragen contact met ons op te nemen, wij helpen je graag verder.

Heeft rood kunnen staan invloed op het aanvragen van een hypotheek?

De mogelijkheid om rood te staan zorgt ervoor dat je maximale hypotheek lager wordt, ook wanneer je niet daadwerkelijk rood staat.

Vanaf welk bedrag dat ik in de min kan staan bij mijn bank, krijg ik een BKR-registratie?

Wanneer je kredietlimiet meer is dan €250,-- wordt deze geregistreerd bij het BKR.