BKR Toetsing & Registratie

Bij elke krediet- en hypotheekaanvraag, die gedaan wordt bij een geregistreerde bank of verzekeraar in Nederland, wordt altijd het BKR register geraadpleegd of de aanvrager uitstaande lening heeft. Tevens wordt er gekeken hoe het geregistreerde betaalgedrag op deze leningen is van de aanvrager(s). Dit wordt gezamenlijk de ‘BKR toetsing’ genoemd.

Start BKR hypotheektest

De BKR toetsing is niet alleen in het leven geroepen ter bescherming van de kredietgever. Ook voor jouzelf is het belangrijk dat je niet te veel leningen hebt uitstaan. Op basis van de toetsing wordt namelijk bepaald hoeveel je financieel verantwoord aan lening en/of hypotheek kunt krijgen. Deze toetsing wordt zowel bij het aanvragen van een lening als het aanvragen van een hypotheek gedaan. Ook wanneer je gebruik wilt maken van een verhuisregeling, word je getoetst. De uitstaande leningen worden ook meegenomen in de bestaande maandlast van de aanvrager. Bekijk jouw hypotheekmogelijkheden via de BKR Hypotheektest.

Wordt een lening van minimaal € 250,- goedgekeurd en uitbetaald dan vindt de BKR registratie van deze lening plaats. Dit is geen negatieve registratie, maar een reguliere registratie.

De hypotheek wordt niet in het BKR geregistreerd.

De hypotheeklening wordt niet in het BKR vermeld bij het afsluiten. De hypotheek komt pas in het BKR naar voren als er een langere termijn betalingsachterstand is geweest.

BKR Codering en achterstand

Als je een betalingsachterstand op de te betalen maandbedragen, aflossing en rente, krijgt dan registreert de geldgever een BKR codering. Dit geeft de geldgever een indruk bij het sluiten van een nieuwe lening of hypotheek over het betaalgedrag en betaalmoraal van de klant.

Duur betalingsachterstand en belang voor BKR

Afhankelijk van de duur van de achterstand en eventuele betalingsafspraken wordt de BKR codering verzwaard met een cijfer gekoppeld aan de letter A. Klik hier voor een nadere toelichting. Het is dus erg belangrijk om een eventuele betalingsachterstand zo snel mogelijk in te lossen bij de betreffende bank. Hoe langer de achterstand loopt des te hoger de ernst wordt van de BKR codering. De nieuwe bank zal dan minder snel bereid zijn om  een nieuwe hypotheek te verstrekken. Bij de A4 of de A3 codering is het zelfs onmogelijk om een hypotheek te krijgen.

Een hypotheek met een A of A1 codering is vaak wel haalbaar.

Waarom wordt er gekeken naar een BKR-registratie bij het aanvragen van een hypotheek?

Door het BKR-register te raadplegen, wordt er gekeken of het verantwoord is een hypotheek te verstrekken. Dit is ter bescherming van de kredietgever, maar ook in jouw eigen belang. Voor jouw financiële veiligheid is het immers belangrijk dat je niet te veel leningen hebt uitstaan.

Wordt een hypotheek geregistreerd in het BKR?

Nee, een hypotheeklening wordt niet in het BKR vermeld. Dit gebeurt pas als je voor langere tijd een betalingsachterstand hebt (gehad).

Anoniem

Duidelijk en bij vragen onmiddelijk duidelijk antwoord

Laura

Wij hebben met paul een heel fijn gesprek gehad, begreep onze situatie en kwam snel met oplossingen. Heeft ons zeer goed begeleid en alles met snelheid afgewikkeld. Als we in de toekomst nog een keer een advies nodig hebben dan is paul zeker de man bij wie wij aan gaan kloppen. Hij is professioneel, persoonlijk en vakbekwaam. Kijkt verder dan alleen het huidige advies maar denkt ook mee met de toekomst.

Benjamins

Oprecht, eerlijk, goed bereikbaar, denkt mee in oplossingen, komt gemaakte afspraken na. Positief ingesteld! Leeft mee en toont interesse in onze persoonlijke situatie.

Jeroen

Alles werd duidelijk uitgelegd en alles is geregeld!

Roland

zeer goed geholpen. en als je vragen had kon je altijd bij hem terecht.

Sandra

Worden altijd keurig geholpen, met juist advies. Ze denkt mee met d'r situatie. Hoe kunnen dingen anders in ons voordeel etc

marjo

Danny is al jaren onze financieel adviseur. Wij zijn zeer tevreden over de manier hoe hij dit doet. Hij denkt erg mee en is zeker in voor "out of the box"denken.

jg

goed advies en begeleiding en duidelijk overleg en uiteindelijk goed resultaat

Michel

Zeer goed en geduldig uitgelegd, nam de tijd en zeer vriendelijk .

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek