Bij elke krediet- en hypotheekaanvraag, die gedaan wordt bij een geregistreerde bank of verzekeraar in Nederland, wordt altijd het BKR register geraadpleegd of de aanvrager uitstaande lening heeft. Tevens wordt er gekeken hoe het geregistreerde betaalgedrag op deze leningen is van de aanvrager(s). Dit wordt gezamenlijk de ‘BKR toetsing’ genoemd.
De BKR toetsing is niet alleen in het leven geroepen ter bescherming van de kredietgever. Ook voor jouzelf is het belangrijk dat je niet te veel leningen hebt uitstaan. Op basis van de toetsing wordt namelijk bepaald hoeveel je financieel verantwoord aan lening en/of hypotheek kunt krijgen. Deze toetsing wordt zowel bij het aanvragen van een lening als het aanvragen van een hypotheek gedaan. Ook wanneer je gebruik wilt maken van een verhuisregeling, word je getoetst. De uitstaande leningen worden ook meegenomen in de bestaande maandlast van de aanvrager. Bekijk jouw hypotheekmogelijkheden via de BKR Hypotheektest.
Wordt een lening van minimaal € 250,- goedgekeurd en uitbetaald dan vindt de BKR registratie van deze lening plaats. Dit is geen negatieve registratie, maar een reguliere registratie.
De hypotheeklening wordt niet in het BKR vermeld bij het afsluiten. De hypotheek komt pas in het BKR naar voren als er een langere termijn betalingsachterstand is geweest.
Als je een betalingsachterstand op de te betalen maandbedragen, aflossing en rente, krijgt dan registreert de geldgever een BKR codering. Dit geeft de geldgever een indruk bij het sluiten van een nieuwe lening of hypotheek over het betaalgedrag en betaalmoraal van de klant.
Afhankelijk van de duur van de achterstand en eventuele betalingsafspraken wordt de BKR codering verzwaard met een cijfer gekoppeld aan de letter A. Klik hier voor een nadere toelichting. Het is dus erg belangrijk om een eventuele betalingsachterstand zo snel mogelijk in te lossen bij de betreffende bank. Hoe langer de achterstand loopt des te hoger de ernst wordt van de BKR codering. De nieuwe bank zal dan minder snel bereid zijn om een nieuwe hypotheek te verstrekken. Bij de A4 of de A3 codering is het zelfs onmogelijk om een hypotheek te krijgen.
Een hypotheek met een A of A1 codering is vaak wel haalbaar.
Door het BKR-register te raadplegen, wordt er gekeken of het verantwoord is een hypotheek te verstrekken. Dit is ter bescherming van de kredietgever, maar ook in jouw eigen belang. Voor jouw financiële veiligheid is het immers belangrijk dat je niet te veel leningen hebt uitstaan.
Nee, een hypotheeklening wordt niet in het BKR vermeld. Dit gebeurt pas als je voor langere tijd een betalingsachterstand hebt (gehad).
Duidelijke uitleg, goede communicatie, zeer vlotte reactie, goed advies passend bij mijn persoonlijke situatie
goed advies en begeleiding en duidelijk overleg en uiteindelijk goed resultaat
Hanita heeft voor ons klaar gestaan met de aankoop van ons eerste huis. Van de eerste informatieve gesprekken (mijn partner en ik geen verstand van veel zaken), tot de finale afronding van de hypotheek en bijbehorende verzekeringen. Habitat heeft zeker druk gehouden bij de hypotheek verstrekker om alles rond te krijgen (Hypotheek werd door de bank op de laatste dag gecancelled, gelukkig verlenging gekregen en Hanita had binnen 3 dagen al weer een nieuwe rond gekregen).
Zeer vriendelijke en behulpzame vrouw waar niks te veel voor is en iedereen zn hart kan luchten en wensen kan bespreken.
Paul is mensgericht, luistert goed en komt met goede adviezen
Danny is een adviseur die het voor ons mogelijk maakte om onze hypotheek om te zetten ondanks een lease auto waar andere adviseurs het voor onmogelijk hielden. En daarbij ook nog een bouwdepot voor een nieuwe keuken,
Snelle en prettige communicatie door de heer van Disseldorp
Prettig en open gesprek. We kenden Danny al van een vorige keer.
Een geweldige adviseur. Goede ideeë,denkt mee!
Geeft goede adviezen!
Wij zijn dankbaar hem ontmoet te hebben.
Danny is al jaren onze financieel adviseur. Wij zijn zeer tevreden over de manier hoe hij dit doet. Hij denkt erg mee en is zeker in voor "out of the box"denken.