Is private lease van invloed op je BKR hypotheek?

Veel mensen vragen zich (met recht) af of private lease van invloed is op je BKR Hypotheek.
Het leasen van een auto is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Zo reden er in Nederland in 2021 meer dan 500.000 consumenten in private leaseauto’s. Dat is ook niet zo vreemd, want er zitten tal van voordelen aan leasen. Echter, er zijn ook nadelen te noemen. Misschien wel het grootste nadeel is namelijk dat private lease de hoogte van je BKR hypotheek flink kan verminderen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leggen we graag uit in onderstaand artikel.

Doe nu de BKR hypotheektest

Wat houdt private lease precies in?

Bij private lease huurt een particulier een auto van een automaatschappij tegen een vast maandbedrag. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en na een vast te stellen looptijd levert men de leaseauto weer in. Het huurbedrag dekt alle kosten zoals wegenbelasting, een autoverzekering of eventueel onderhoud. Alleen de brandstof moet nog apart betaald worden.

Er zijn meerdere huuropties voorhanden, zoals bijvoorbeeld een vast aantal maanden looptijd of een maximaal aantal kilometers wat gereden mag worden. Aan het eind van de leaseperiode wordt de auto bij de leasemaatschappij ingeleverd. Eventueel gemaakte schade of teveel gereden kilometers worden dan verrekend. Tot slot kan de particulier ervoor kiezen om een nieuw leasecontract aan te gaan. Het is ook vaak een mogelijkheid om tegen een bepaald bedrag de leaseauto over te nemen van de leasemaatschappij.

Wat is een BKR registratie?

Bij stichting BKR staan er zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd omdat ze ooit een lening hebben afgesloten. Mocht je een krediet van meer dan €250 zijn aangegaan met een looptijd langer dan één maand, dan wordt dat bij het BKR geregistreerd. Hierbij kun je bijvoorbeeld aan een telefoonabonnement denken. Maar ook een private leasecontract wordt dus geregistreerd.

Private lease en hypotheek

Tot 1 april 2022 worden private leasecontracten opgedeeld in twee delen, waarvan er één deel bij het BKR geregistreerd werd. Dit geregistreerde deel wordt ook wel het financiële deel van de private lease genoemd en beslaat 65% van het gehele bedrag. Dit is tevens het deel wat een negatief effect heeft op de hoogte van je maximale hypotheek.

Vanaf 1 april 2022 gaat hier verandering in komen. Vanaf dat moment schrijft het BKR alle nieuwe private leasecontracten zelfs voor 100% in plaats van de gebruikelijke 65% in. Van de bedragen die in het BKR geregistreerd staan, wordt voor 2% door geldverstrekkers ingehouden op de maximale woonlast. Daarom kan deze wijziging ervoor zorgen dat je maximale hypotheek in 2022 met een private leasecontract lager kan uitvallen dan in 2021.

Doe onze BKR hypotheektest

Zoals je ziet heeft het afsluiten van een private leasecontract wel degelijk invloed op de hoogte van je BKR hypotheek. Ben je benieuwd geworden wat dit voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op of doe onze BKR hypotheektest.

anoniem

Veel inhoudelijke kennis, denkt mee in je huidige situatie, zoekt naar oplossingen, snelle reacties op app en mail, komt afspraken na, vriendelijk

Maureen Bellmann-Pelt

Paul is laagdrempelig en duidelijk, zodat we wisten waar we aan toe waren. Er ontstond direct vertrouwen. Paul zegt wat hij doet en doet wat hij zegt, heel erg prettig. Naast het zakelijke kon er ook gelachen worden en te allen tijde was er ruimte om vragen te stellen, zowel persoonlijk als digitaal. Kortom, een prettige en leuke persoonlijkheid zonder al te moeilijke en technische uitleg.

Laura

Wij hebben met paul een heel fijn gesprek gehad, begreep onze situatie en kwam snel met oplossingen. Heeft ons zeer goed begeleid en alles met snelheid afgewikkeld. Als we in de toekomst nog een keer een advies nodig hebben dan is paul zeker de man bij wie wij aan gaan kloppen. Hij is professioneel, persoonlijk en vakbekwaam. Kijkt verder dan alleen het huidige advies maar denkt ook mee met de toekomst.

Eric

Kennis van zaken en neemt de prive situatie mee in het gesprek voordat hij advies geeft

Mark

De adviseur vraagt door,is positief kritisch en denkt mee in oplossingen en alternatieven.
Daarnaast wijst de adviseur op de huidige situatie mogelijke veranderingen en lange termijn haalbaar. Tevens maakt hij duurzame oplossingen bespreekbaar in relatie tot mogelijkheden en eventuele subsidies.

Nikki

Leuke aardige man die alles zeer duidelijk uitlegt

RB

Voor Danny is een 5 sterren nog te weinig, mijn hypotheek was elders afgewezen en ik was er al 5 weken mee bezig en ik had nog maar 5 dagen om mijn hypotheek te regelen anders zou mijn koopcontract verlopen. Danny heeft dit voor mijn binnen 5 dagen geregeld met zelfs koningsdag er tussen. Duidelijk advies en uitleg, zelfs met bkr in de weg zei Danny dat hij positief was. Geen woorden maar daden. Ook de NIBC bank heeft meegewerkt. Super bedankt Danny en team advidens. Dankzij jullie kan ik straks mijn droomhuis in.

Gerard

Alle ruimte voor alle vragen. Via mail uitgewerkt advies.

Anoniem

Danny kwam vriendelijk,betrouwbaar en deskundig over op ons.

Jan K

Afgelopen half jaar meerdere keren met Paul om tafel gezeten om geïnformeerd te worden over een voor ons passende en verantwoorde hypotheek. In alle gesprekken hebben we ervaren dat Paul goed kan luisteren, innemend is, snel schakelt, maar zeker zo belangrijk: hij is zeer (financieel) deskundig, komt met een goed onderbouwd en onafhankelijk voorstel. Het aanbod sloot volledig aan bij onze wensen en mogelijkheden en was zeer gunstig voor wat betreft de voorwaarden. Alle in de tussentijd gestelde vragen werden per omgaande en duidelijk beantwoord. Paul stopt pas als alles goed is geregeld en de klant helemaal tevreden is. De kosten voor al zijn inspanningen staan zeker in verhouding tot de geleverde "prestatie".
Op basis van minder gunstige ervaringen met andere adviseurs waren we best een beetje sceptisch aangezien we Paul voorheen niet kenden. We zijn afgegaan op reviews die we lazen op internet.
Gelukkig hebben we in Paul nu iemand gevonden die wel betrouwbaar en deskundig is.
Als je goed geadviseerd wil worden en een betrouwbare partner zoekt voor een financieel vraagstuk dan kunnen we Paul / Advidens van harte aanbevelen.

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek