Is private lease van invloed op je BKR hypotheek?

Veel mensen vragen zich (met recht) af of private lease van invloed is op je BKR Hypotheek.
Het leasen van een auto is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Zo reden er in Nederland in 2021 meer dan 500.000 consumenten in private leaseauto’s. Dat is ook niet zo vreemd, want er zitten tal van voordelen aan leasen. Echter, er zijn ook nadelen te noemen. Misschien wel het grootste nadeel is namelijk dat private lease de hoogte van je BKR hypotheek flink kan verminderen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, leggen we graag uit in onderstaand artikel.

Doe nu de BKR hypotheektest

Wat houdt private lease precies in?

Bij private lease huurt een particulier een auto van een automaatschappij tegen een vast maandbedrag. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en na een vast te stellen looptijd levert men de leaseauto weer in. Het huurbedrag dekt alle kosten zoals wegenbelasting, een autoverzekering of eventueel onderhoud. Alleen de brandstof moet nog apart betaald worden.

Er zijn meerdere huuropties voorhanden, zoals bijvoorbeeld een vast aantal maanden looptijd of een maximaal aantal kilometers wat gereden mag worden. Aan het eind van de leaseperiode wordt de auto bij de leasemaatschappij ingeleverd. Eventueel gemaakte schade of teveel gereden kilometers worden dan verrekend. Tot slot kan de particulier ervoor kiezen om een nieuw leasecontract aan te gaan. Het is ook vaak een mogelijkheid om tegen een bepaald bedrag de leaseauto over te nemen van de leasemaatschappij.

Wat is een BKR registratie?

Bij stichting BKR staan er zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd omdat ze ooit een lening hebben afgesloten. Mocht je een krediet van meer dan €250 zijn aangegaan met een looptijd langer dan één maand, dan wordt dat bij het BKR geregistreerd. Hierbij kun je bijvoorbeeld aan een telefoonabonnement denken. Maar ook een private leasecontract wordt dus geregistreerd.

Private lease en hypotheek

Tot 1 april 2022 worden private leasecontracten opgedeeld in twee delen, waarvan er één deel bij het BKR geregistreerd werd. Dit geregistreerde deel wordt ook wel het financiële deel van de private lease genoemd en beslaat 65% van het gehele bedrag. Dit is tevens het deel wat een negatief effect heeft op de hoogte van je maximale hypotheek.

Vanaf 1 april 2022 gaat hier verandering in komen. Vanaf dat moment schrijft het BKR alle nieuwe private leasecontracten zelfs voor 100% in plaats van de gebruikelijke 65% in. Van de bedragen die in het BKR geregistreerd staan, wordt voor 2% door geldverstrekkers ingehouden op de maximale woonlast. Daarom kan deze wijziging ervoor zorgen dat je maximale hypotheek in 2022 met een private leasecontract lager kan uitvallen dan in 2021.

Doe onze BKR hypotheektest

Zoals je ziet heeft het afsluiten van een private leasecontract wel degelijk invloed op de hoogte van je BKR hypotheek. Ben je benieuwd geworden wat dit voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op of doe onze BKR hypotheektest.

Vanya

Zeer professioneel, denkt erg met je mee, vriendelijk. We zijn erg deskundig en goed geholpen. Hij nam echt de tijd voor ons, zodat we een goed overwogen keuze hebben kunnen maken.

Marcel Kuster

Deskundige adviseur die weet waar hij over praat, eerlijk en weet voor en nadelen zeer goed te bespreken.

Dick

Er zijn verschillende opties verkend en waarbij uiteendelijk de best passende oplossing voor ons werd aangeboden

T.P.

No nonsense, duidelijk, pro-actief en uitstekende terugkoppeling.

Joshua

Een zeer prettig gesprek en goede terugkoppeling met stand van zaken . Goede uitleg wat er mogelijk was, daardoor ook snel een keuze kunnen maken.

Arthur

Tevreden, nemen de tijd en komen betrouwbaar over.

MvW

Danny is vindingrijk, positief, assertief, meedenkend

Anoniem

Ondanks de drukte toch goed geholpen. Ondanks enkele verstoringen

Jos

Hypotheek geregeld voor een Complex dossier waarbij er rekening gehouden moest worden met meer dan 1 complexe factor

Hulshof

Vanwege pittige maandelijkse lasten hebben we een oriënterend gesprek bij Advidens aangevraagd. Danny Schuler heeft ons geholpen met raad en daad. Een lastenverlichting door oversluiten kon weleens moeilijk worden vanwege een BKR registratie. Danny heeft enorm zijn best gedaan om onze belangen te behartigen en .. het is hem gelukt! We betalen nu een stuk minder aan maandelijkse lasten waardoor we met een gerust hart naar de toekomst kunnen kijken. Wat we tevens als zeer prettig hebben ervaren is de vriendelijkheid van de mensen bij Advidens en de bereikbaarheid van Danny. We mochten hem altijd appen ook al was het weekend.

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek