Studieschulden moeten verplicht aangegeven worden bij een hypotheekaanvraag

Ook al worden studieschulden niet bij het BKR geregistreerd, zo moeten studenten en oud-studenten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag. Dit gebeurt via een uitdraai van Mijn DUO. Op deze uitdraai kan de bank de studieschuld en eventuele aflossingen verifiëren. Dat de (oud-)studenten verplicht zijn om hun studieschuld eerlijk aan te geven is niet per se slecht voor de consument. Hierdoor voorkom je namelijk te hoge hypotheeklasten met mogelijk financiële problemen tot gevolg.

Studieschulden wegen minder zwaar dan andere schulden

Zoals er ook onder de BKR-coderingen een verschil is in hoever ze de goedkeuring van een hypotheekaanvraag beïnvloeden, zo is dat ook bij studieschulden het geval. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke situatie, en de studieschuld is bij de evaluatie van de hypotheekaanvraag maar een deel van de beslissende factor. Over het algemeen wegen banken en geldverstrekkers wel minder aan de studieschuld dan aan andere schulden, betaalachterstanden of een creditcard. Dit komt door de bijbehorende sociale terugbetalingsvoorwaarden, die de aflossing van een studieschuld goedkoper maken dan bijvoorbeeld de aflossing van consumptieve kredieten.

Maak ik met mijn studieschuld kans op een hypotheek?

Omdat studieschulden juist minder wegen dan BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek. Alles hangt van je persoonlijke situatie en je huidige inkomsten, zoals ook de stabiliteit van deze inkomsten, af. Wel hangt de hoogte van een mogelijke hypotheek sterk af van de nog af te lossen studieschuld. Het algemene beleid van de regering, maar ook bij banken en geldverstrekkers, is dat niemand een starter door een studieschuld in de weg wil zitten. Men wil enkel zeker zijn dat de hypotheekaanvrager in de toekomst door de afbetalingen niet in financiële problemen komt. Daarom beloofde het kabinet om ook in de toekomst ervoor te zorgen dat studieschulden niet bij het BKR geregistreerd worden, maar wil wel dat (oud-)studenten hun studieschuld eerlijk bij een hypotheekaanvraag aangeven.

Heb je met een studieschuld te maken en wil je een hypotheek aanvragen? Neem dan contact op met onze ervaren hypotheekadviseurs. Wij kunnen je vrijwel meteen zeggen wat mogelijk is en wat niet mogelijk is.

Wordt mijn studieschuld in het BKR-register opgenomen?

Nee, studieschulden worden niet geregistreerd, maar studenten en oud-studenten moeten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag.

Kan ik een hypotheek krijgen als ik een studieschuld heb?

Omdat studieschulden minder zwaar wegen dan door het BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek.

Gerelateerde artikelen:
Is private lease van invloed op je BKR hypotheek?