Hypotheek na WSNP

Het is erg begrijpelijk dat je benieuwd bent of je een hypotheek na WSNP kunt aanvragen. Zeker gezien het feit dat er na het doorlopen van het WSNP-traject zoiets bestaat als een ‘schone lei’. Ondanks het krijgen van een schone lei, ontvang je namelijk wél een BKR-codering voor de aankomende 5 jaar. Wat dat precies inhoudt en wat dat betekent voor de mogelijkheid tot aanvraag van een hypotheek na WSNP, wordt hieronder verder toegelicht.

Wat houdt WSNP in?

 

Wat betekent de afkorting WSNP?

WSNP, oftewel Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, is een wet uit 1998 die de Nederlandse burger een extra mogelijkheid moet bieden om een schuldenvrije toekomst tegemoet te gaan.

Schuldhulpverlening

Wanneer iemand schulden heeft en niet in staat is deze af te lossen, dan kan men bij de gemeente in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Vervolgens helpt een aangewezen schuldhulpverlener om te kijken wat er precies aan inkomsten binnenkomt en wat de uitgaven zijn. Daarnaast wordt er een klein bedrag voor leefgeld apart gehouden. Het geld wat daarna overblijft, wordt elke maand uitgekeerd aan de schuldeisers. Dit traject kan tot maximaal 3 jaar duren.

Schuldsanering (WSNP)

Op het moment dat het niet mogelijk is om iets terug te betalen of de schuldeisers willen een te hoog bedrag terug, dan kan aanspraak gemaakt worden op de wettelijke schuldhulpverlening. Dit gebeurt door middel van het indienen van een verzoek bij de rechtbank. Echter, dit is alleen mogelijk met de hulp van een schuldhulpverlener. Bij goedkeuring van het WSNP-traject, wordt er door de rechter een bewindvoerder toegewezen die je het hele traject zal begeleiden. Het complete WSNP-traject kan meestal 3 – tot maximaal 5 jaar duren. Het is tijdens dit traject niet toegestaan om nieuwe schulden te maken. Na afronding van het WSNP-traject is het mogelijk om een schone lei te krijgen.

Kun je een hypotheek na WSNP krijgen?

 

Schone lei en BKR-codering

Zoals eerder al genoemd, kun je bij het succesvol doorlopen van het WSNP-traject van de rechter een zogenaamde schone lei krijgen. Dat houdt in dat je aan alle verplichtingen en regels die in het WSNP staat hebt voldaan. Daarnaast houdt het in dat schuldeisers het restbedrag niet meer op kunnen eisen. Wat alleen erg verwarrend kan zijn, is dat na ontvangst van de schone lei, je nog steeds een BKR-codering ontvangt. Vanaf het moment van toekennen blijft de codering 5 jaar in je bestand staan. Na het doorlopen van een WSNP-traject ontvang je een BKR A3-codering. Het is helaas niet mogelijk om met deze codering een hypotheek na WSNP af te sluiten.

Beperkte mogelijkheden na de 5 jaars-periode

Je vraagt je natuurlijk na het lezen van dit artikel af of het überhaupt mogelijk is om een hypotheek na WSNP te krijgen. Na de 5 jaars-periode zijn er wellicht bij een beperkt aantal banken mogelijkheden. Dit kan per situatie verschillen en het is dan ook verstandig om persoonlijk advies in te winnen. Onze BKR hypotheekadviseurs kunnen daar uitstekend bij helpen.

Wat is WSNP?

WSNP, oftewel Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, is een wet uit 1998 die de Nederlandse burger een extra mogelijkheid moet bieden om een schuldenvrije toekomst tegemoet te gaan.

Kan ik een hypotheek krijgen na een WSNP-traject?

Na het doorlopen van een WSNP-traject ontvang je een BKR A3-codering. Het is helaas niet mogelijk om met deze codering een hypotheek na WSNP af te sluiten. 5 jaar na afronding van de WSNP zijn er beperkte mogelijkheden een hypotheek te krijgen.

Heeft mijn de schuldsanering invloed op mijn hypotheekaanvraag?

TIjdens het traject van schuldsanering is het niet mogelijk een hypotheek af te sluiten. Wanneer het traject succesvol is doorlopen, zijn er vijf jaar na afronding beperkte mogelijkheden om een hypotheek te krijgen.

Doe onze BKR hypotheektest

Vraag je je na het lezen van dit artikel af of je een hypotheek kan krijgen na WSNP? Doe dan snel onze BKR hypotheektest of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Anoniem

Danny was zeer duidelijk en helder. Heeft ons echt geholpen om onze hypotheek er door heen te krijgen het was voor hem een zware opdracht maar zat er bovenop

Inge

Heel erg goed en vriendelijk geholpen je kan ook na kantooruren appe hij staat altijd voor je klaar en heeft voor ons ons droomhuis gerealiseerd

Frank

De adviseur is erg kundig, handelt snel en is efficiënt en effectief.

Jan K

Afgelopen half jaar meerdere keren met Paul om tafel gezeten om geïnformeerd te worden over een voor ons passende en verantwoorde hypotheek. In alle gesprekken hebben we ervaren dat Paul goed kan luisteren, innemend is, snel schakelt, maar zeker zo belangrijk: hij is zeer (financieel) deskundig, komt met een goed onderbouwd en onafhankelijk voorstel. Het aanbod sloot volledig aan bij onze wensen en mogelijkheden en was zeer gunstig voor wat betreft de voorwaarden. Alle in de tussentijd gestelde vragen werden per omgaande en duidelijk beantwoord. Paul stopt pas als alles goed is geregeld en de klant helemaal tevreden is. De kosten voor al zijn inspanningen staan zeker in verhouding tot de geleverde "prestatie".
Op basis van minder gunstige ervaringen met andere adviseurs waren we best een beetje sceptisch aangezien we Paul voorheen niet kenden. We zijn afgegaan op reviews die we lazen op internet.
Gelukkig hebben we in Paul nu iemand gevonden die wel betrouwbaar en deskundig is.
Als je goed geadviseerd wil worden en een betrouwbare partner zoekt voor een financieel vraagstuk dan kunnen we Paul / Advidens van harte aanbevelen.

Laura

Wij hebben met paul een heel fijn gesprek gehad, begreep onze situatie en kwam snel met oplossingen. Heeft ons zeer goed begeleid en alles met snelheid afgewikkeld. Als we in de toekomst nog een keer een advies nodig hebben dan is paul zeker de man bij wie wij aan gaan kloppen. Hij is professioneel, persoonlijk en vakbekwaam. Kijkt verder dan alleen het huidige advies maar denkt ook mee met de toekomst.

MS

Snelle en prettige communicatie door de heer van Disseldorp

Hulshof

Vanwege pittige maandelijkse lasten hebben we een oriënterend gesprek bij Advidens aangevraagd. Danny Schuler heeft ons geholpen met raad en daad. Een lastenverlichting door oversluiten kon weleens moeilijk worden vanwege een BKR registratie. Danny heeft enorm zijn best gedaan om onze belangen te behartigen en .. het is hem gelukt! We betalen nu een stuk minder aan maandelijkse lasten waardoor we met een gerust hart naar de toekomst kunnen kijken. Wat we tevens als zeer prettig hebben ervaren is de vriendelijkheid van de mensen bij Advidens en de bereikbaarheid van Danny. We mochten hem altijd appen ook al was het weekend.

TD

Vriendelijk en goed advies, heldere uitleg met duidelijkheid over kosten.

Anoniem

Ondanks de drukte toch goed geholpen. Ondanks enkele verstoringen

Arthur

Tevreden, nemen de tijd en komen betrouwbaar over.

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek