Hypotheek na WSNP

Het is erg begrijpelijk dat je benieuwd bent of je een hypotheek na WSNP kunt aanvragen. Zeker gezien het feit dat er na het doorlopen van het WSNP-traject zoiets bestaat als een ‘schone lei’. Ondanks het krijgen van een schone lei, ontvang je namelijk wél een BKR-codering voor de aankomende 5 jaar. Wat dat precies inhoudt en wat dat betekent voor de mogelijkheid tot aanvraag van een hypotheek na WSNP, wordt hieronder verder toegelicht.

Wat houdt WSNP in?

 

Wat betekent de afkorting WSNP?

WSNP, oftewel Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, is een wet uit 1998 die de Nederlandse burger een extra mogelijkheid moet bieden om een schuldenvrije toekomst tegemoet te gaan.

Schuldhulpverlening

Wanneer iemand schulden heeft en niet in staat is deze af te lossen, dan kan men bij de gemeente in aanmerking komen voor schuldhulpverlening. Vervolgens helpt een aangewezen schuldhulpverlener om te kijken wat er precies aan inkomsten binnenkomt en wat de uitgaven zijn. Daarnaast wordt er een klein bedrag voor leefgeld apart gehouden. Het geld wat daarna overblijft, wordt elke maand uitgekeerd aan de schuldeisers. Dit traject kan tot maximaal 3 jaar duren.

Schuldsanering (WSNP)

Op het moment dat het niet mogelijk is om iets terug te betalen of de schuldeisers willen een te hoog bedrag terug, dan kan aanspraak gemaakt worden op de wettelijke schuldhulpverlening. Dit gebeurt door middel van het indienen van een verzoek bij de rechtbank. Echter, dit is alleen mogelijk met de hulp van een schuldhulpverlener. Bij goedkeuring van het WSNP-traject, wordt er door de rechter een bewindvoerder toegewezen die je het hele traject zal begeleiden. Het complete WSNP-traject kan meestal 3 – tot maximaal 5 jaar duren. Het is tijdens dit traject niet toegestaan om nieuwe schulden te maken. Na afronding van het WSNP-traject is het mogelijk om een schone lei te krijgen.

Kun je een hypotheek na WSNP krijgen?

 

Schone lei en BKR-codering

Zoals eerder al genoemd, kun je bij het succesvol doorlopen van het WSNP-traject van de rechter een zogenaamde schone lei krijgen. Dat houdt in dat je aan alle verplichtingen en regels die in het WSNP staat hebt voldaan. Daarnaast houdt het in dat schuldeisers het restbedrag niet meer op kunnen eisen. Wat alleen erg verwarrend kan zijn, is dat na ontvangst van de schone lei, je nog steeds een BKR-codering ontvangt. Vanaf het moment van toekennen blijft de codering 5 jaar in je bestand staan. Na het doorlopen van een WSNP-traject ontvang je een BKR A3-codering. Het is helaas niet mogelijk om met deze codering een hypotheek na WSNP af te sluiten.

Beperkte mogelijkheden na de 5 jaars-periode

Je vraagt je natuurlijk na het lezen van dit artikel af of het überhaupt mogelijk is om een hypotheek na WSNP te krijgen. Na de 5 jaars-periode zijn er wellicht bij een beperkt aantal banken mogelijkheden. Dit kan per situatie verschillen en het is dan ook verstandig om persoonlijk advies in te winnen. Onze BKR hypotheekadviseurs kunnen daar uitstekend bij helpen.

Wat is WSNP?

WSNP, oftewel Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, is een wet uit 1998 die de Nederlandse burger een extra mogelijkheid moet bieden om een schuldenvrije toekomst tegemoet te gaan.

Kan ik een hypotheek krijgen na een WSNP-traject?

Na het doorlopen van een WSNP-traject ontvang je een BKR A3-codering. Het is helaas niet mogelijk om met deze codering een hypotheek na WSNP af te sluiten. 5 jaar na afronding van de WSNP zijn er beperkte mogelijkheden een hypotheek te krijgen.

Heeft mijn de schuldsanering invloed op mijn hypotheekaanvraag?

TIjdens het traject van schuldsanering is het niet mogelijk een hypotheek af te sluiten. Wanneer het traject succesvol is doorlopen, zijn er vijf jaar na afronding beperkte mogelijkheden om een hypotheek te krijgen.

Doe onze BKR hypotheektest

Vraag je je na het lezen van dit artikel af of je een hypotheek kan krijgen na WSNP? Doe dan snel onze BKR hypotheektest of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Anoniem

Ondanks de drukte toch goed geholpen. Ondanks enkele verstoringen

ESK

Danny is een betrokken hypotheekadviseur die het beste voor zijn klant wil

Inge

Heel erg goed en vriendelijk geholpen je kan ook na kantooruren appe hij staat altijd voor je klaar en heeft voor ons ons droomhuis gerealiseerd

MT

Zeer enthousiaste medewerker en ivm vakantie is er ook een collega geweest die de zaak tijdelijk over heeft genomen.

Nikki

Leuke aardige man die alles zeer duidelijk uitlegt

H.R.T.

Deskundig en zeer prettig in contact.
Het is fijn om vlot antwoorden te krijgen op vragen, hier gaat Paul (en alle medewerkers) zeer accuraat mee om.

JP_Arnhem

Grondig, duidelijk, zeer gedreven en altijd oplossingsgericht

MS

Snelle en prettige communicatie door de heer van Disseldorp

anoniem

prettig gesprek over aankoop nieuwe woning met daarbij goed en verhelderend advies.

K.d.K

Paul denkt met je mee. Zal het beste aanbod voor de situatie zoeken.

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek