Wat is een HO BKR codering?

Een HO BKR-codering is een registratie van een hypothecair krediet voor overige onroerende zaken, die niet als eerste woning worden gebruikt. Het BKR vat dat op de volgende manier samen:

“Een hypothecaire kredietovereenkomst overige onroerende zaken is een overeenkomst waarbij de zakelijke klant aan de consument een geldbedrag verstrekt voor het aankopen van of voor het verbouwen van een onroerende zaak niet zijnde de eigen woning. De
consument geeft de onroerende zaak als onderpand (zekerheid) aan de zakelijk klant, waarbij de zakelijke klant het recht heeft om de onroerende zaak te verkopen als de consument niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet.” *

Eenvoudig uitgelegd houdt dat het volgende in: de hypotheekverstrekker geeft jou een krediet voor een onroerende zaak, die niet je hoofdverblijf is. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Een garage die een paar straten verderop staat
  • Een los perceel
  • Een recreatiewoning die je verhuurt
  • Een woning die je verhuurt

Stel je voor dat je een huis wil kopen om te verhuren. Wanneer je hier een hypotheek voor aanvraagt, krijgt dit krediet de code HO bij BKR. De code HO zegt dus enkel dat je een hypothecair krediet hebt voor onroerend goed, dat niet de woning is waar je zelf permanent woont. En mocht je niet aan je betalingsverplichting voldoen, dan heeft de hypotheekverstrekker het recht de vakantiewoning of het appartement te verkopen.

Tweede hypotheek wordt bij BKR geregistreerd

Wanneer je een eigen woning koopt met behulp van een hypotheek, dan wordt dit krediet niet geregistreerd bij BKR. Dit gebeurt pas als je drie of meer maanden achterloopt op de betaling van je hypotheek. Bij een tweede hypotheek voor een onroerende zaak, waar je zelf niet permanent verblijft, wordt deze hypotheek wel geregistreerd bij het BKR. Deze registratie blijft staan zolang de hypotheek loopt. Heb je je tweede hypotheek volledig afgelost? Dan wordt na vijf jaar de HO BKR registratie verwijderd.

Wat betekent een HO BKR codering voor mijn hypotheekaanvraag?

Het hebben van een hypothecair krediet voor onroerende zaken kan van invloed zijn wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe eigen woning op het oog hebt en je hypotheek wilt oversluiten of wilt verhogen. Hou er rekening mee dat je maandlasten en een gedeelte van de huur die je mogelijk ontvangt meegenomen worden in de acceptatie van de hypotheek voor de eigen woning. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je ook bij deze registratie geen betalingsachterstanden hebt. Na twee maanden is de kredietverstrekker verplicht de achterstand te melden bij het BKR. Wanneer je deze achterstand hebt ingelopen, blijft de registratie nog vijf jaar staan. Het is dus belangrijk ook bij een hypotheek op onroerend goed dat je niet zelf bewoont geen achterstanden op te bouwen.

Heb je een HO BKR registratie? Neem contact op bij vragen

Bij het aanvragen van een hypotheek komt veel kijken; zeker als je een BKR registratie hebt. Wil jij weten of de registratie van jouw tweede hypotheek van invloed is op je nieuwe hypotheekaanvraag? Kun je wel een huis kopen met een BKR codering of heb je andere vragen die je graag door een expert beantwoord wilt zien? Doe onze hypotheektest en neem contact op. Onze adviseurs staan voor jou klaar om samen met jou te onderzoeken wat er voor mogelijkheden zijn.

 

Wat is een HO BKR codering?
Een HO BKR-codering is een registratie van een hypothecair krediet voor overige onroerende zaken, die niet als eerste woning worden gebruikt.

Wat valt onder een HO BKR codering?
Een HO BKR codering krijg je onder andere bij een pand dat je wilt verhuren, een garage die los van je huis staat (een aantal straten verderop), een los perceel en een recreatiewoning.

* Algemeen regelement BKR 2023