Worden mijn studieschulden in het BKR-register opgenomen?

Het antwoord hierop is nee, althans als het aan de Tweede Kamer ligt. Want ook de Tweede Kamer stelde onlangs deze vraag aan Minister I. Van Engelshoven. De reden hiervoor is dat steeds meer oud-studenten door hun studieschuld maar moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, en dit op een woningmarkt die voor starters sowieso al heel moeilijk is. Het kabinet bevestigde trouwens dat ze niet willen overgaan tot een BKR-registratie voor studieschulden. Maar waarom wegen studieschulden dan toch mee in de goedkeuring of afwijzing van een hypotheekaanvraag door oud-studenten?

Start BKR hypotheektest

Studieschulden moeten verplicht aangegeven worden bij een hypotheekaanvraag

Ook al worden studieschulden niet bij het BKR geregistreerd, zo moeten studenten en oud-studenten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag. Dit gebeurt via een uitdraai van Mijn DUO. Op deze uitdraai kan de bank de studieschuld en eventuele aflossingen verifiëren. Dat de (oud-)studenten verplicht zijn om hun studieschuld eerlijk aan te geven is niet per se slecht voor de consument. Hierdoor voorkom je namelijk te hoge hypotheeklasten met mogelijk financiële problemen tot gevolg.

Studieschulden wegen minder zwaar dan andere schulden

Zoals er ook onder de BKR-coderingen een verschil is in hoever ze de goedkeuring van een hypotheekaanvraag beïnvloeden, zo is dat ook bij studieschulden het geval. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke situatie, en de studieschuld is bij de evaluatie van de hypotheekaanvraag maar een deel van de beslissende factor. Over het algemeen wegen banken en geldverstrekkers wel minder aan de studieschuld dan aan andere schulden of betaalachterstanden. Dit komt door de bijbehorende sociale terugbetalingsvoorwaarden, die de aflossing van een studieschuld goedkoper maken dan bijvoorbeeld de aflossing van consumptieve kredieten.

Maak ik met mijn studieschuld kans op een hypotheek?

Omdat studieschulden juist minder wegen dan BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek. Alles hangt van je persoonlijke situatie en je huidige inkomsten, zoals ook de stabiliteit van deze inkomsten, af. Wel hangt de hoogte van een mogelijke hypotheek sterk af van de nog af te lossen studieschuld. Het algemene beleid van de regering, maar ook bij banken en geldverstrekkers, is dat niemand een starter door een studieschuld in de weg wil zitten. Men wil enkel zeker zijn dat de hypotheekaanvrager in de toekomst door de afbetalingen niet in financiële problemen komt. Daarom beloofde het kabinet om ook in de toekomst ervoor te zorgen dat studieschulden niet bij het BKR geregistreerd worden, maar wil wel dat (oud-)studenten hun studieschuld eerlijk bij een hypotheekaanvraag aangeven.

Heb je met een studieschuld te maken en wil je een hypotheek aanvragen? Neem dan contact op met onze ervaren hypotheekadviseurs. Wij kunnen je vrijwel meteen zeggen wat mogelijk is en wat niet mogelijk is.

Start BKR hypotheektest

ESK

Danny is een betrokken hypotheekadviseur die het beste voor zijn klant wil

Roland

zeer goed geholpen. en als je vragen had kon je altijd bij hem terecht.

Joshua

Een zeer prettig gesprek en goede terugkoppeling met stand van zaken . Goede uitleg wat er mogelijk was, daardoor ook snel een keuze kunnen maken.

Klaas

deskundig, hulpvaardig, aangenaam zowel in voor- als nazorg

Benjamins

Oprecht, eerlijk, goed bereikbaar, denkt mee in oplossingen, komt gemaakte afspraken na. Positief ingesteld! Leeft mee en toont interesse in onze persoonlijke situatie.

anoniem

Heeft verstand van zaken en geeft eerlijk advies

Vanya

Zeer professioneel, denkt erg met je mee, vriendelijk. We zijn erg deskundig en goed geholpen. Hij nam echt de tijd voor ons, zodat we een goed overwogen keuze hebben kunnen maken.

Dick

Er zijn verschillende opties verkend en waarbij uiteendelijk de best passende oplossing voor ons werd aangeboden

Gerard

Alle ruimte voor alle vragen. Via mail uitgewerkt advies.

Jos

Hypotheek geregeld voor een Complex dossier waarbij er rekening gehouden moest worden met meer dan 1 complexe factor

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek