Worden mijn studieschulden in het BKR-register opgenomen?

Het antwoord hierop is nee, althans als het aan de Tweede Kamer ligt. Want ook de Tweede Kamer stelde onlangs deze vraag aan Minister I. Van Engelshoven. De reden hiervoor is dat steeds meer oud-studenten door hun studieschuld maar moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, en dit op een woningmarkt die voor starters sowieso al heel moeilijk is. Het kabinet bevestigde trouwens dat ze niet willen overgaan tot een BKR-registratie voor studieschulden. Maar waarom wegen studieschulden dan toch mee in de goedkeuring of afwijzing van een hypotheekaanvraag door oud-studenten?

Start BKR hypotheektest

Studieschulden moeten verplicht aangegeven worden bij een hypotheekaanvraag

Ook al worden studieschulden niet bij het BKR geregistreerd, zo moeten studenten en oud-studenten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag. Dit gebeurt via een uitdraai van Mijn DUO. Op deze uitdraai kan de bank de studieschuld en eventuele aflossingen verifiëren. Dat de (oud-)studenten verplicht zijn om hun studieschuld eerlijk aan te geven is niet per se slecht voor de consument. Hierdoor voorkom je namelijk te hoge hypotheeklasten met mogelijk financiële problemen tot gevolg.

Studieschulden wegen minder zwaar dan andere schulden

Zoals er ook onder de BKR-coderingen een verschil is in hoever ze de goedkeuring van een hypotheekaanvraag beïnvloeden, zo is dat ook bij studieschulden het geval. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke situatie, en de studieschuld is bij de evaluatie van de hypotheekaanvraag maar een deel van de beslissende factor. Over het algemeen wegen banken en geldverstrekkers wel minder aan de studieschuld dan aan andere schulden, betaalachterstanden of een creditcard. Dit komt door de bijbehorende sociale terugbetalingsvoorwaarden, die de aflossing van een studieschuld goedkoper maken dan bijvoorbeeld de aflossing van consumptieve kredieten.

Maak ik met mijn studieschuld kans op een hypotheek?

Omdat studieschulden juist minder wegen dan BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek. Alles hangt van je persoonlijke situatie en je huidige inkomsten, zoals ook de stabiliteit van deze inkomsten, af. Wel hangt de hoogte van een mogelijke hypotheek sterk af van de nog af te lossen studieschuld. Het algemene beleid van de regering, maar ook bij banken en geldverstrekkers, is dat niemand een starter door een studieschuld in de weg wil zitten. Men wil enkel zeker zijn dat de hypotheekaanvrager in de toekomst door de afbetalingen niet in financiële problemen komt. Daarom beloofde het kabinet om ook in de toekomst ervoor te zorgen dat studieschulden niet bij het BKR geregistreerd worden, maar wil wel dat (oud-)studenten hun studieschuld eerlijk bij een hypotheekaanvraag aangeven.

Heb je met een studieschuld te maken en wil je een hypotheek aanvragen? Neem dan contact op met onze ervaren hypotheekadviseurs. Wij kunnen je vrijwel meteen zeggen wat mogelijk is en wat niet mogelijk is.

Start BKR hypotheektest

Wordt mijn studieschuld in het BKR-register opgenomen?

Nee, studieschulden worden niet geregistreerd, maar studenten en oud-studenten moeten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag.

Kan ik een hypotheek krijgen als ik een studieschuld heb?

Omdat studieschulden minder zwaar wegen dan door het BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek.

Gerelateerde artikelen:
Is private lease van invloed op je BKR hypotheek?

MB

Danny luister naar je wensen en geeft daar een passend advies bij.

Sandra

Worden altijd keurig geholpen, met juist advies. Ze denkt mee met d'r situatie. Hoe kunnen dingen anders in ons voordeel etc

Rene Rutter

Adviseur was zeer duidelijk en luisterde goed naar de wensen die we hadden

anoniem

Heeft verstand van zaken en geeft eerlijk advies

O

Hij weet waar hij over praat en weet wat bij ons past daarom zeker een aanrader

C.C.

Hanita heeft voor ons klaar gestaan met de aankoop van ons eerste huis. Van de eerste informatieve gesprekken (mijn partner en ik geen verstand van veel zaken), tot de finale afronding van de hypotheek en bijbehorende verzekeringen. Habitat heeft zeker druk gehouden bij de hypotheek verstrekker om alles rond te krijgen (Hypotheek werd door de bank op de laatste dag gecancelled, gelukkig verlenging gekregen en Hanita had binnen 3 dagen al weer een nieuwe rond gekregen).
Zeer vriendelijke en behulpzame vrouw waar niks te veel voor is en iedereen zn hart kan luchten en wensen kan bespreken.

Dennis

Zeer veel kennis en ervaring.altijd een luisterend oor

Hulshof

Vanwege pittige maandelijkse lasten hebben we een oriënterend gesprek bij Advidens aangevraagd. Danny Schuler heeft ons geholpen met raad en daad. Een lastenverlichting door oversluiten kon weleens moeilijk worden vanwege een BKR registratie. Danny heeft enorm zijn best gedaan om onze belangen te behartigen en .. het is hem gelukt! We betalen nu een stuk minder aan maandelijkse lasten waardoor we met een gerust hart naar de toekomst kunnen kijken. Wat we tevens als zeer prettig hebben ervaren is de vriendelijkheid van de mensen bij Advidens en de bereikbaarheid van Danny. We mochten hem altijd appen ook al was het weekend.

Liesbeth

Heel duidelijk, vriendelijk en heel goede tussentijdse begeleiding en informatie, zowel persoonlijk als per mail en telefonisch. Ook achteraf nog informeren of alles goed is gegaan. Super

KKR

Danny denkt mee, zoekt voor de klant de voordeligste oplossing. Hij communiceert duidelijk en het contact is altijd prettig. We hebben ook voor onze hypotheek en eerdere kredieten van de diensten van Advies gebruik gemaakt tot volle tevredenheid.

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek