Worden mijn studieschulden in het BKR-register opgenomen?

Het antwoord hierop is nee, althans als het aan de Tweede Kamer ligt. Want ook de Tweede Kamer stelde onlangs deze vraag aan Minister I. Van Engelshoven. De reden hiervoor is dat steeds meer oud-studenten door hun studieschuld maar moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, en dit op een woningmarkt die voor starters sowieso al heel moeilijk is. Het kabinet bevestigde trouwens dat ze niet willen overgaan tot een BKR-registratie voor studieschulden. Maar waarom wegen studieschulden dan toch mee in de goedkeuring of afwijzing van een hypotheekaanvraag door oud-studenten?

Start BKR hypotheektest

Studieschulden moeten verplicht aangegeven worden bij een hypotheekaanvraag

Ook al worden studieschulden niet bij het BKR geregistreerd, zo moeten studenten en oud-studenten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag. Dit gebeurt via een uitdraai van Mijn DUO. Op deze uitdraai kan de bank de studieschuld en eventuele aflossingen verifiëren. Dat de (oud-)studenten verplicht zijn om hun studieschuld eerlijk aan te geven is niet per se slecht voor de consument. Hierdoor voorkom je namelijk te hoge hypotheeklasten met mogelijk financiële problemen tot gevolg.

Studieschulden wegen minder zwaar dan andere schulden

Zoals er ook onder de BKR-coderingen een verschil is in hoever ze de goedkeuring van een hypotheekaanvraag beïnvloeden, zo is dat ook bij studieschulden het geval. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke situatie, en de studieschuld is bij de evaluatie van de hypotheekaanvraag maar een deel van de beslissende factor. Over het algemeen wegen banken en geldverstrekkers wel minder aan de studieschuld dan aan andere schulden of betaalachterstanden. Dit komt door de bijbehorende sociale terugbetalingsvoorwaarden, die de aflossing van een studieschuld goedkoper maken dan bijvoorbeeld de aflossing van consumptieve kredieten.

Maak ik met mijn studieschuld kans op een hypotheek?

Omdat studieschulden juist minder wegen dan BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek. Alles hangt van je persoonlijke situatie en je huidige inkomsten, zoals ook de stabiliteit van deze inkomsten, af. Wel hangt de hoogte van een mogelijke hypotheek sterk af van de nog af te lossen studieschuld. Het algemene beleid van de regering, maar ook bij banken en geldverstrekkers, is dat niemand een starter door een studieschuld in de weg wil zitten. Men wil enkel zeker zijn dat de hypotheekaanvrager in de toekomst door de afbetalingen niet in financiële problemen komt. Daarom beloofde het kabinet om ook in de toekomst ervoor te zorgen dat studieschulden niet bij het BKR geregistreerd worden, maar wil wel dat (oud-)studenten hun studieschuld eerlijk bij een hypotheekaanvraag aangeven.

Heb je met een studieschuld te maken en wil je een hypotheek aanvragen? Neem dan contact op met onze ervaren hypotheekadviseurs. Wij kunnen je vrijwel meteen zeggen wat mogelijk is en wat niet mogelijk is.

Start BKR hypotheektest

Jaap & Dennis

Veenendaal

Jeetje wat een top adviseur een adviseur die staat voor de werk maar daarin niet haar klanten vergeet en al helemaal niet denkt aan geld of haar .....

Tevreden klant;
Kristel

Zutphen

Prima uitleg en we hadden ook vaak contact over voortgang.

Tony

Vaassen

je denkt financieel alles netjes voor elkaar te hebben ivm de aankoop van ons nieuwe droomhuis...

;
Mehmet

Almelo

De adviseur heeft voor ons vlekkeloos een hypotheek geregeld. ING had ons geregistreerd bij de BKR met een code 2. Totaal onterecht! Met een code....

Daniëlle

Baarn

Prima adviseur. Wel veel papierwerk waar we zelf veel mee moesten doen en er stond nog een collega tussen via de mail wat ik soms lastig vond.....

Tevreden klant;
Ester

Zwolle

De adviseur heeft zich volledig ingezet om een goed advies te geven op onze lastige situatie, uiteindelijk is het gelukt!

Tevreden klant;
Jurgen

Amersfoort

De adviseur is vanaf het begin eerlijk geweest over onze problematische situatie maar heeft binnen twee weken de hypotheek helemaal rond gekregen. Fijn gesprek.

Tevreden klant;
Koos

Amsterdam

Met een BKR notering was het onmogelijk een hypotheek af te sluiten. Daar de BKR notering nog maar een aantal weken van kracht was is het de advi.....

R & A

Balkbrug

Vanaf de eerste minuut gaf zij ons vertrouwen en ook als persoon wist zijn een klik een met ons te maken. Ze had verstand van zaken en handelde zelf..

;
Karel & Marianne

Deventer

Helaas geen hypotheek door BKR Codering. Via BKRHypotheek is het wel gelukt!

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek