Worden mijn studieschulden in het BKR-register opgenomen?

Het antwoord hierop is nee, althans als het aan de Tweede Kamer ligt. Want ook de Tweede Kamer stelde onlangs deze vraag aan Minister I. Van Engelshoven. De reden hiervoor is dat steeds meer oud-studenten door hun studieschuld maar moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, en dit op een woningmarkt die voor starters sowieso al heel moeilijk is. Het kabinet bevestigde trouwens dat ze niet willen overgaan tot een BKR-registratie voor studieschulden. Maar waarom wegen studieschulden dan toch mee in de goedkeuring of afwijzing van een hypotheekaanvraag door oud-studenten?

Start BKR hypotheektest

Studieschulden moeten verplicht aangegeven worden bij een hypotheekaanvraag

Ook al worden studieschulden niet bij het BKR geregistreerd, zo moeten studenten en oud-studenten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag. Dit gebeurt via een uitdraai van Mijn DUO. Op deze uitdraai kan de bank de studieschuld en eventuele aflossingen verifiëren. Dat de (oud-)studenten verplicht zijn om hun studieschuld eerlijk aan te geven is niet per se slecht voor de consument. Hierdoor voorkom je namelijk te hoge hypotheeklasten met mogelijk financiële problemen tot gevolg.

Studieschulden wegen minder zwaar dan andere schulden

Zoals er ook onder de BKR-coderingen een verschil is in hoever ze de goedkeuring van een hypotheekaanvraag beïnvloeden, zo is dat ook bij studieschulden het geval. Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke situatie, en de studieschuld is bij de evaluatie van de hypotheekaanvraag maar een deel van de beslissende factor. Over het algemeen wegen banken en geldverstrekkers wel minder aan de studieschuld dan aan andere schulden, betaalachterstanden of een creditcard. Dit komt door de bijbehorende sociale terugbetalingsvoorwaarden, die de aflossing van een studieschuld goedkoper maken dan bijvoorbeeld de aflossing van consumptieve kredieten.

Maak ik met mijn studieschuld kans op een hypotheek?

Omdat studieschulden juist minder wegen dan BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek. Alles hangt van je persoonlijke situatie en je huidige inkomsten, zoals ook de stabiliteit van deze inkomsten, af. Wel hangt de hoogte van een mogelijke hypotheek sterk af van de nog af te lossen studieschuld. Het algemene beleid van de regering, maar ook bij banken en geldverstrekkers, is dat niemand een starter door een studieschuld in de weg wil zitten. Men wil enkel zeker zijn dat de hypotheekaanvrager in de toekomst door de afbetalingen niet in financiële problemen komt. Daarom beloofde het kabinet om ook in de toekomst ervoor te zorgen dat studieschulden niet bij het BKR geregistreerd worden, maar wil wel dat (oud-)studenten hun studieschuld eerlijk bij een hypotheekaanvraag aangeven.

Heb je met een studieschuld te maken en wil je een hypotheek aanvragen? Neem dan contact op met onze ervaren hypotheekadviseurs. Wij kunnen je vrijwel meteen zeggen wat mogelijk is en wat niet mogelijk is.

Start BKR hypotheektest

Wordt mijn studieschuld in het BKR-register opgenomen?

Nee, studieschulden worden niet geregistreerd, maar studenten en oud-studenten moeten hun studieschuld wel verplicht aangeven bij een hypotheekaanvraag.

Kan ik een hypotheek krijgen als ik een studieschuld heb?

Omdat studieschulden minder zwaar wegen dan door het BKR geregistreerde schulden, maak je met je studieschuld zeker kans op een goedgekeurde hypotheek.

Gerelateerde artikelen:
Is private lease van invloed op je BKR hypotheek?

Michel

Zeer goed en geduldig uitgelegd, nam de tijd en zeer vriendelijk .

Mark

De adviseur vraagt door,is positief kritisch en denkt mee in oplossingen en alternatieven.
Daarnaast wijst de adviseur op de huidige situatie mogelijke veranderingen en lange termijn haalbaar. Tevens maakt hij duurzame oplossingen bespreekbaar in relatie tot mogelijkheden en eventuele subsidies.

Karin

Ik heb een zeer plezierig gesprek gehad met Paul en we hebben besproken wat er allemaal mogelijk is en wat ik zelf graag wilde.

anoniem

Veel inhoudelijke kennis, denkt mee in je huidige situatie, zoekt naar oplossingen, snelle reacties op app en mail, komt afspraken na, vriendelijk

Anoniem

Duidelijk en bij vragen onmiddelijk duidelijk antwoord

Maureen Bellmann-Pelt

Paul is laagdrempelig en duidelijk, zodat we wisten waar we aan toe waren. Er ontstond direct vertrouwen. Paul zegt wat hij doet en doet wat hij zegt, heel erg prettig. Naast het zakelijke kon er ook gelachen worden en te allen tijde was er ruimte om vragen te stellen, zowel persoonlijk als digitaal. Kortom, een prettige en leuke persoonlijkheid zonder al te moeilijke en technische uitleg.

MvW

Danny is vindingrijk, positief, assertief, meedenkend

Anoniem

Danny was zeer duidelijk en helder. Heeft ons echt geholpen om onze hypotheek er door heen te krijgen het was voor hem een zware opdracht maar zat er bovenop

TD

Vriendelijk en goed advies, heldere uitleg met duidelijkheid over kosten.

Gerard

Alle ruimte voor alle vragen. Via mail uitgewerkt advies.

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek