Heeft rood staan invloed op je hypotheek?

De mogelijkheid om rood te staan zorgt ervoor dat je maximale hypotheek lager wordt. Dat komt omdat rood staan vanaf een bepaald bedrag BKR-geregistreerd wordt. Wij begrijpen het goed dat consumenten rood staan (of de optie daartoe hebben). De wasmachine gaat bijvoorbeeld opeens stuk of er komt een onverwachte rekening binnen. Er zijn tal van redenen te bedenken. Ben je benieuwd geworden waarom rood staan nou precies van invloed is op je hypotheek? Lees dan snel verder!

Doe nu de BKR hypotheektest

Hoe werkt rood staan?

Wat is rood staan?

Om te begrijpen waarom rood staan van invloed kan zijn op je hypotheek, is het belangrijk om te begrijpen hoe het precies werkt. Met de term rood staan bedoelen we de optie om meer van je bankrekening te halen dan dat er op dat moment op staat. Het bedrag wat je extra opneemt, leen je in feite van de bank. Over het bedrag dat je op je rekening rood staat betaal je rente. Dit zijn vaak erg hoge rentepercentages. Het kan daarom voor veel mensen lonen om met spaargeld daar waar mogelijk het rood staan af te lossen.

Verschillende afspraken per bank

Er bestaan tussen de banken in Nederland grote verschillen als het gaat om rood staan. Bijvoorbeeld over de minimale – en maximale limieten van het bedrag, de afspraken hoe vaak afgelost moet worden en hoe vaak er een positief saldo moet zijn. Zo kun je bij de ene bank een minimaal limiet van €100 afsluiten, waar dat bij een andere bank pas vanaf €500 mogelijk is. Ook tussen de maximale limieten zitten grote verschillen. Daarnaast hanteren de banken verschillende aflossingsafspraken.

Wanneer BKR-geregistreerd?

Sinds 2016 is er een grote wijziging aangebracht in de registraties bij het BKR. Doorlopende kredieten (leningen) vanaf €250 met een looptijd langer dan één maand, ontvangen een registratie. Dit was eerst pas het geval vanaf een bedrag van €500 met een looptijd langer dan drie maanden. Dat houdt dus in dat rood staan nu vanaf een bedrag van €250 BKR-geregistreerd wordt. Dit is ook het geval met andere leningen zoals bepaalde creditcards en sommige telefoonabonnementen. Ook weten veel mensen niet dat private lease ook wordt geregistreerd als een lening bij het BKR. Ook is een creditcard van invloed op je hypotheek en verlaagd het maximum hypotheekbedrag. Hierbij wordt het maximum leenbedrag van de kaart genomen zonder dat er wordt gekeken of je daadwerkelijk ‘rood’ staat. Als je een creditcard hebt die je niet gebruikt, dan is het verstandig om die op te zeggen voordat je een hypotheek aanvraagt.

Wat voor invloed heeft rood staan op hypotheek?

Invloed rood staan verschilt per bedrag

Rood staan kan dus wel degelijk van invloed zijn op de maximale hoogte van je hypotheek. De meeste minimale limieten van rood staan beginnen bij €250, vanaf dat bedrag wordt dit BKR-geregistreerd. Wist je trouwens dat veel mensen die niet rood staan, daar soms wel de optie toe hebben? Ook dié optie van rood staan kan van invloed zijn op je maximale hypotheek, let hier dus goed op!

Hoeveel invloed heeft rood staan?

Dat je door rood staan vaak minder maximale hypotheek kan krijgen, is nu duidelijk. Per bedrag wat je rood staat, mag je vaak tot 5 keer minder aan hypotheek lenen. Bij een roodstand van €1000, betekent dit dus al snel €5000 minder hypotheek! Dat zijn dus grote bedragen die je optioneel misloopt. Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan het afsluiten van een hypotheek, het rood staan of de optie daartoe bij de bank stop te zetten.

Doe nu onze hypotheektest

Wij hebben een speciale BKR hypotheektest ontwikkeld om je verder te helpen. Schroom niet om bij vragen contact met ons op te nemen, wij helpen je graag verder.

Heeft rood kunnen staan invloed op het aanvragen van een hypotheek?

De mogelijkheid om rood te staan zorgt ervoor dat je maximale hypotheek lager wordt, ook wanneer je niet daadwerkelijk rood staat.

Vanaf welk bedrag dat ik in de min kan staan bij mijn bank, krijg ik een BKR-registratie?

Wanneer je kredietlimiet meer is dan €250,-- wordt deze geregistreerd bij het BKR.

Karin

Ik heb een zeer plezierig gesprek gehad met Paul en we hebben besproken wat er allemaal mogelijk is en wat ik zelf graag wilde.

J

Staat klaar bij vragen, duidelijke uitleg waarom en geeft ook mogelijkheid tot eigen keuzes

Anja

Danny is een adviseur die het voor ons mogelijk maakte om onze hypotheek om te zetten ondanks een lease auto waar andere adviseurs het voor onmogelijk hielden. En daarbij ook nog een bouwdepot voor een nieuwe keuken,

Anoniem

Duidelijk en bij vragen onmiddelijk duidelijk antwoord

MvW

Danny is vindingrijk, positief, assertief, meedenkend

Anoniem

Ondanks de drukte toch goed geholpen. Ondanks enkele verstoringen

Michel

Zeer goed en geduldig uitgelegd, nam de tijd en zeer vriendelijk .

Jan K

Afgelopen half jaar meerdere keren met Paul om tafel gezeten om geïnformeerd te worden over een voor ons passende en verantwoorde hypotheek. In alle gesprekken hebben we ervaren dat Paul goed kan luisteren, innemend is, snel schakelt, maar zeker zo belangrijk: hij is zeer (financieel) deskundig, komt met een goed onderbouwd en onafhankelijk voorstel. Het aanbod sloot volledig aan bij onze wensen en mogelijkheden en was zeer gunstig voor wat betreft de voorwaarden. Alle in de tussentijd gestelde vragen werden per omgaande en duidelijk beantwoord. Paul stopt pas als alles goed is geregeld en de klant helemaal tevreden is. De kosten voor al zijn inspanningen staan zeker in verhouding tot de geleverde "prestatie".
Op basis van minder gunstige ervaringen met andere adviseurs waren we best een beetje sceptisch aangezien we Paul voorheen niet kenden. We zijn afgegaan op reviews die we lazen op internet.
Gelukkig hebben we in Paul nu iemand gevonden die wel betrouwbaar en deskundig is.
Als je goed geadviseerd wil worden en een betrouwbare partner zoekt voor een financieel vraagstuk dan kunnen we Paul / Advidens van harte aanbevelen.

Eric

Kennis van zaken en neemt de prive situatie mee in het gesprek voordat hij advies geeft

Daniëlle

Altijd betrokken bij de klant en zeer kundig advies en handelen

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek