Heeft rood staan invloed op je hypotheek?

De mogelijkheid om rood te staan zorgt ervoor dat je maximale hypotheek lager wordt. Dat komt omdat rood staan vanaf een bepaald bedrag BKR-geregistreerd wordt. Wij begrijpen het goed dat consumenten rood staan (of de optie daartoe hebben). De wasmachine gaat bijvoorbeeld opeens stuk of er komt een onverwachte rekening binnen. Er zijn tal van redenen te bedenken. Ben je benieuwd geworden waarom rood staan nou precies van invloed is op je hypotheek? Lees dan snel verder!

Doe nu de BKR hypotheektest

Hoe werkt rood staan?

Wat is rood staan?

Om te begrijpen waarom rood staan van invloed kan zijn op je hypotheek, is het belangrijk om te begrijpen hoe het precies werkt. Met de term rood staan bedoelen we de optie om meer van je bankrekening te halen dan dat er op dat moment op staat. Het bedrag wat je extra opneemt, leen je in feite van de bank. Over het bedrag dat je op je rekening rood staat betaal je rente. Dit zijn vaak erg hoge rentepercentages. Het kan daarom voor veel mensen lonen om met spaargeld daar waar mogelijk het rood staan af te lossen.

Verschillende afspraken per bank

Er bestaan tussen de banken in Nederland grote verschillen als het gaat om rood staan. Bijvoorbeeld over de minimale – en maximale limieten van het bedrag, de afspraken hoe vaak afgelost moet worden en hoe vaak er een positief saldo moet zijn. Zo kun je bij de ene bank een minimaal limiet van €100 afsluiten, waar dat bij een andere bank pas vanaf €500 mogelijk is. Ook tussen de maximale limieten zitten grote verschillen. Daarnaast hanteren de banken verschillende aflossingsafspraken.

Wanneer BKR-geregistreerd?

Sinds 2016 is er een grote wijziging aangebracht in de registraties bij het BKR. Doorlopende kredieten (leningen) vanaf €250 met een looptijd langer dan één maand, ontvangen een registratie. Dit was eerst pas het geval vanaf een bedrag van €500 met een looptijd langer dan drie maanden. Dat houdt dus in dat rood staan nu vanaf een bedrag van €250 BKR-geregistreerd wordt. Dit is ook het geval met andere leningen zoals bepaalde creditcards en sommige telefoonabonnementen. Ook weten veel mensen niet dat private lease van een auto ook wordt geregistreerd als een lening bij het BKR.

Wat voor invloed heeft rood staan op hypotheek?

Invloed rood staan verschilt per bedrag

Rood staan kan dus wel degelijk van invloed zijn op de maximale hoogte van je hypotheek. De meeste minimale limieten van rood staan beginnen bij €250, vanaf dat bedrag wordt dit BKR-geregistreerd. Wist je trouwens dat veel mensen die niet rood staan, daar soms wel de optie toe hebben? Ook dié optie van rood staan kan van invloed zijn op je maximale hypotheek, let hier dus goed op!

Hoeveel invloed heeft rood staan?

Dat je door rood staan vaak minder maximale hypotheek kan krijgen, is nu duidelijk. Per bedrag wat je rood staat, mag je vaak tot 5 keer minder aan hypotheek lenen. Bij een roodstand van €1000, betekent dit dus al snel €5000 minder hypotheek! Dat zijn dus grote bedragen die je optioneel misloopt. Het is daarom raadzaam om voorafgaand aan het afsluiten van een hypotheek, het rood staan of de optie daartoe bij de bank stop te zetten.

Doe nu onze hypotheektest

Wij hebben een speciale BKR hypotheektest ontwikkeld om je verder te helpen. Schroom niet om bij vragen contact met ons op te nemen, wij helpen je graag verder.

H.R.T.

Deskundig en zeer prettig in contact.
Het is fijn om vlot antwoorden te krijgen op vragen, hier gaat Paul (en alle medewerkers) zeer accuraat mee om.

Joris

Danny Schuler is een adviseur die door zijn ongedwongen benadering veel vertrouwen uitstraalt. In eenvoudige bewoordingen heeft hij alles uitgelegd, wat in onze situatie van belang was. Een duidelijke, deskundige, transparante verhaal.
Voor een ieder die twijfelt over haar of zijn mogelijkheden voor een hypotheek wijziging, adviseren wij contact op te nemen met Danny.
Hij is duidelijk een denker in mogelijkheden en kansen.

Karin

Ik heb een zeer plezierig gesprek gehad met Paul en we hebben besproken wat er allemaal mogelijk is en wat ik zelf graag wilde.

anoniem

Heeft verstand van zaken en geeft eerlijk advies

Joshua

Een zeer prettig gesprek en goede terugkoppeling met stand van zaken . Goede uitleg wat er mogelijk was, daardoor ook snel een keuze kunnen maken.

K.d.K

Paul denkt met je mee. Zal het beste aanbod voor de situatie zoeken.

anoniem

Veel inhoudelijke kennis, denkt mee in je huidige situatie, zoekt naar oplossingen, snelle reacties op app en mail, komt afspraken na, vriendelijk

Pelle Tobias

Danny heeft een ontzettend goed netwerk en is zeer kundig in het geven van een passend advies. Ook is het zo dat ze net die ene meter extra maken, waardoor je een nog beter resultaat krijgt. Dit had nergens anders gekund!

Dennie & Sandra

Zeer vakkundig en vriendelijk ,

Danny weet waar die over praat en zorgt dat alles heel duidelijk is en je geen zorgen hoeft te hebben omtrent de hypotheek aanvraag

Anoniem

Duidelijk en bij vragen onmiddelijk duidelijk antwoord

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek