BKR-codering

Mochten er zich tijdens het terugbetalen van de eerder genoemde lening ‘bijzonderheden’ hebben voorgedaan, dan wordt dit geregistreerd door middel van coderingen. Deze BKR-coderingen kunnen qua betekenis flink verschillen en hebben daarom een andere invloed op het feit of je NHG kunt krijgen. Lees daarom de verschillende BKR-codes eens goed door. Naast deze coderingen bestaan er ook de zogenoemde ‘bijzonderheidscodes BKR’.

Nationale Hypotheek Garantie (ofwel NHG)

De Nationale Hypotheek Garantie heeft als doel jouw geldverstrekker te verzekeren van het feit dat de hypotheekschuld terugbetaald wordt. De NHG fungeert dus als een vangnet als je niet meer in staat bent om je hypotheek te betalen. Ook staat de NHG bij wanneer je na de verkoop van je huis een restschuld overhoudt. Daarnaast neemt de NHG de restschuld over in het geval van baanverlies of scheiding.

Om het maximale bedrag van de NHG te bepalen, wordt de gemiddelde maandelijkse huizenprijs voor aankomend jaar geraamd. Voor 2022 is bijvoorbeeld de grens van €355.000 bepaald. Steeds meer woningen worden overigens zonder NHG gekocht, simpelweg om het feit dat er steeds minder woningen onder de grens van €355.000 (kostengrens) te koop staan.

Is je BKR-codering van invloed op NHG?

De vraag of je met een BKR-codering ook NHG kunt krijgen, is gelukkig goed te beantwoorden. Het is in sommige gevallen met bepaalde coderingen zeker mogelijk. Belangrijk om te weten, is welke BKR-codering je precies hebt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Doe voor meer informatie onze BKR hypotheektest of neem voor advies contact met ons op.