Schulden Monitor: de digitale editie

De Schulden Monitor is een statistisch rapport dat een overzicht geeft over het financieel welzijn van Nederland. Aan de Schulden Monitor kun je bijvoorbeeld zien hoeveel kredieten er in de afgelopen 5 jaar werden verleend en hoeveel betaalachterstanden er ontstonden. Ook lees je er bijvoorbeeld in dat de gemiddelde leeftijd waarin mensen in financiële problemen komen steeds lager wordt. Of dat er meer mannen dan vrouwen betalingsproblemen hebben.

Financieel welzijn gaat ons allemaal aan

Je zou je wellicht af kunnen vragen waarom zo een statistisch overzicht eigenlijk nodig is. Zo’n rapport geeft niet alleen nuttige informatie over het financieel welzijn van de Nederlandse bevolking, maar creëert vooral ook bewustzijn en inzicht bij alle betrokken partijen. De geldverstrekkers en banken krijgen een beter inzicht hoe de markt rond leningen en hypotheken aan het evalueren is, en de regering krijgt de mogelijkheid om op bepaalde trends te anticiperen door knelpunten te verbeteren, of juist verdere verbeteringen te stimuleren. De coronacrisis heeft aan ons allemaal laten zien hoe belangrijk het is om krediet toegankelijk te houden voor iedereen, want iedereen kan weleens met onverwachte geldzorgen te maken krijgen.

Wat is de Schuldenmonitor?

De Schulden Monitor is een jaarlijks terugkerend, statistisch rapport dat een overzicht geeft over het financieel welzijn van Nederland.

Kan ik de schuldenmonitor bekijken?

Je kunt de Schuldenmonitor bekijken op de website van het BKR. Je kunt daar ook aangeven dat je dit rapport digitaal wilt ontvangen.

De juiste voorwaarden voor de consument

Ook de consument heeft baat bij de Schulden Monitor. Consumenten die eventueel met geldproblemen te maken hebben, schamen zich hier vaak voor of lijden onder een verzwakt zelfvertrouwen. De Schulden Monitor laat zien dat de consument met geldzorgen niet alleen staat, maar deel uitmaakt van een algemene situatie in het land. Banken kunnen aan de Schulden Monitor zien waar het misloopt met het geld verstrekken en de kredietvoorwaarden zo aanpassen, dat de consument beter tegen nog grotere problemen beschermd is. Zo kunnen de BKR-coderingen, die in grote mate bepalen wie er wel of niet kredietwaardig is, aan de hand van de Schulden Monitor op nieuwe realiteiten worden aangepast. Zo zijn er recent een aantal nieuwe BKR-coderingen toegevoegd, die het voor een bepaalde groep mensen weer gemakkelijker maakt, om een hypotheek te krijgen of geld te lenen, en anderen mensen beter beschermt tegen nog hogere schulden.

Of jij op dit moment met jouw BKR-codering in aanmerking komt voor een hypotheek of lening, kun je trouwens altijd snel met de BKR Hypotheektest te weten komen.

Start BKR hypotheektest

Pelle Tobias

Danny heeft een ontzettend goed netwerk en is zeer kundig in het geven van een passend advies. Ook is het zo dat ze net die ene meter extra maken, waardoor je een nog beter resultaat krijgt. Dit had nergens anders gekund!

Anoniem

Danny kwam vriendelijk,betrouwbaar en deskundig over op ons.

Mark

De adviseur vraagt door,is positief kritisch en denkt mee in oplossingen en alternatieven.
Daarnaast wijst de adviseur op de huidige situatie mogelijke veranderingen en lange termijn haalbaar. Tevens maakt hij duurzame oplossingen bespreekbaar in relatie tot mogelijkheden en eventuele subsidies.

Benjamins

Oprecht, eerlijk, goed bereikbaar, denkt mee in oplossingen, komt gemaakte afspraken na. Positief ingesteld! Leeft mee en toont interesse in onze persoonlijke situatie.

H.R.T.

Deskundig en zeer prettig in contact.
Het is fijn om vlot antwoorden te krijgen op vragen, hier gaat Paul (en alle medewerkers) zeer accuraat mee om.

NRD

Altijd zeer enthousiast, deskundig, denken met je mee.

JP_Arnhem

Grondig, duidelijk, zeer gedreven en altijd oplossingsgericht

Huub

Hele fijne adviseur! Heeft ook hiervoor de aankoop van het huis gedaan. Wij waren hier zeer blij mee

Roland

zeer goed geholpen. en als je vragen had kon je altijd bij hem terecht.

WB

Duidelijke uitleg, goede communicatie, zeer vlotte reactie, goed advies passend bij mijn persoonlijke situatie

Kijk direct of je in aanmerking
komt voor een hypotheek