De achterstandscodering blijft vijf jaar staan nadat de betreffende achterstand is ingehaald of de volledige lening of hypotheek is afgelost. Als de achterstand is ingelopen krijg de lening of hypotheek in het BKR een zogenaamde H Code. Los je de hele lening of hypotheek in dan krijgt de lening of hypotheek een feitelijk einddatum. Veel banken zullen je geen hypotheek met een BKR codering verstrekken gedurende deze periode van vijf jaar.

Er zijn echter een aantal banken die wel een hypotheek aanbieden aan mensen met een herstelde achterstandscodering. Dit is afhankelijk van de soort codering of coderingen die je hebt. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn doe de BKR hypotheektest.

Niet iedere BKR achterstandscodering wordt even zwaar beoordeeld. Tevens is een codering op een hypotheek zwaarder dan op een persoonlijke lening. Een achterstand op de hypotheek wordt zwaarder aangerekend omdat je geacht wordt tenminste deze maandelijkse verplichting te betalen. Anders kun je niet wonen. In Nederland is dit ook maatschappelijk geaccepteerd. Ook een codering op een roodstand op jouw betaalrekening wordt zwaarder aangemerkt.

Een A4 codering is de zwaarste codering. Er is geen bank in Nederland die een klant accepteert met een A4 codering. Zelfs met een acceptabele plausibele verklaring is dit onmogelijk. Ook bij een hypotheekaanvraag met A3 codering heb je helaas geen kans op een hypotheek.

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn met jouw codering? Doe onze BKR hypotheektest:

Start BKR hypotheektest

Wat is een BKR-achterstandscodering?

Een BKR achterstandscodering is een negatieve registratie bij het BKR. Deze krijg je wanneer je een achterstand hebt op het afbetalen van je lening of hypotheek.

Hoe lang sta ik geregistreerd bij het BKR?

Na het aflossen van een krediet, blijf je nog 5 jaar geregistreerd. Heb je tijdens de looptijd een achterstand opgelopen, dan blijft deze registratie na het herstelmoment ook 5 jaar staan.