Wat houdt private lease precies in?

Bij private lease huurt een particulier een auto van een automaatschappij tegen een vast maandbedrag. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en na een vast te stellen looptijd levert men de leaseauto weer in. Het huurbedrag dekt alle kosten zoals wegenbelasting, een autoverzekering of eventueel onderhoud. Alleen de brandstof moet nog apart betaald worden.

Er zijn meerdere huuropties voorhanden, zoals bijvoorbeeld een vast aantal maanden looptijd of een maximaal aantal kilometers wat gereden mag worden. Aan het eind van de leaseperiode wordt de auto bij de leasemaatschappij ingeleverd. Eventueel gemaakte schade of teveel gereden kilometers worden dan verrekend. Tot slot kan de particulier ervoor kiezen om een nieuw leasecontract aan te gaan. Het is ook vaak een mogelijkheid om tegen een bepaald bedrag de leaseauto over te nemen van de leasemaatschappij.

Wat is een BKR registratie?

Bij stichting BKR staan er zo’n 11 miljoen mensen geregistreerd omdat ze ooit een lening hebben afgesloten. Mocht je een krediet van meer dan €250 zijn aangegaan met een looptijd langer dan één maand, dan wordt dat bij het BKR geregistreerd. Hierbij kun je bijvoorbeeld aan een telefoonabonnement denken. Maar ook een private leasecontract wordt dus geregistreerd.

Private lease en hypotheek

Tot 1 april 2022 worden private leasecontracten opgedeeld in twee delen, waarvan er één deel bij het BKR geregistreerd werd. Dit geregistreerde deel wordt ook wel het financiële deel van de private lease genoemd en beslaat 65% van het gehele bedrag. Dit is tevens het deel wat een negatief effect heeft op de hoogte van je maximale hypotheek.

Vanaf 1 april 2022 gaat hier verandering in komen. Vanaf dat moment schrijft het BKR alle nieuwe private leasecontracten zelfs voor 100% in plaats van de gebruikelijke 65% in. Van de bedragen die in het BKR geregistreerd staan, wordt voor 2% door geldverstrekkers ingehouden op de maximale woonlast. Daarom kan deze wijziging ervoor zorgen dat je maximale hypotheek in 2022 met een private leasecontract lager kan uitvallen dan in 2021.

Doe onze BKR hypotheektest

Zoals je ziet heeft het afsluiten van een private leasecontract wel degelijk invloed op de hoogte van je BKR hypotheek. Ben je benieuwd geworden wat dit voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op of doe onze BKR hypotheektest.