De meldingen en coderingen bepalen hoe lang jouw BKR registratie blijft staan

Hoe lang een BKR registratie blijft staan, hangt vooral van jouw specifieke BKR registratie af. In principe blijft een BKR registratie nog 5 jaar na afbetaling van de schuld staan. In het voorbeeld van de éénmalig te laat betaalde telefoonfactuur van €250 of meer, die dan uiteindelijk wel door jou werd betaald, verandert de melding op jouw BKR registratie van A (achterstandsmelding) naar H (herstelmelding). Een herstelmelding wil zeggen dat je weer helemaal bij bent met het betalen van je betaalachterstanden. Doordat je met je betalingen weer op schema bent, is ook de datum van de eindafbetaling bekend. De herstelcode H blijft daarna nog 5 jaar bij het BKR geregistreerd.

In vele gevallen kan het zijn dat met de betaling van je achterstanden ook de hypotheek uiteindelijk is afbetaald. In dit geval komt er geen herstelmelding op je BKR registratie te staan, maar enkel de einddatum van de afbetaling. Ook dit blijft nog 5 jaar na deze einddatum op je BKR overzicht zichtbaar.

In het geval dat er een preventieve betalingsregeling getroffen is voor je hypotheek, dan krijgt je BKR registratie de tijdelijke melding A5. Deze melding blijft geen 5 jaar staan, maar vervalt op het moment dat de hypotheek is afbetaald.

De mogelijkheden met een nog bestaande BKR registratie

Indien je nadenkt over een hypotheek voor het kopen van een nieuwe woning, dan is het zeker verstandig om eerst een overzicht van je huidige BKR registratie op te vragen. Dit kan geheel gratis en digitaal via de website van het BKR.

Indien er op jouw registratie sprake is van een H code of er een feitelijke einddatum van je lening of hypotheek vermeld staat, dan zullen veel banken je geen geld verstrekken gedurende de 5 jaar waar deze melding blijft staan.

In sommige gevallen maakt het niet echt uit hoe lang een BKR registratie blijft staan. Dit komt omdat niet iedere BKR achterstandscodering even zwaar door de bank beoordeeld wordt. Zo wordt een codering op een hypotheek meestal zwaarder beoordeeld dan een persoonlijke lening. Zodra je je BKR overzicht in handen hebt, kun je alvast gemakkelijk en geheel vrijblijvend de BKR hypotheektest doen. De testuitkomst zie je direct en als er een hypotheekmogelijkheid is, dan ontvang je verdere instructies per e-mail.

Natuurlijk mag je altijd rechtstreeks contact met ons opnemen. Onze bekwame adviseurs helpen je graag verder.

Hoe lang blijft mijn BKR-registratie staan?

Na het inlopen van je achterstand of het afbetalen van je lening of hypotheek, blijft deze registratie nog 5 jaar staan.

Waarom blijft mijn registratie staan, terwijl ik alles afbetaald heb?

Wanneer je je achterstand hebt ingelopen, wordt vijf naar na dit herstelmoment de registratie verwijderd. Dit is voor jouw eigen financiële veiligheid alsook voor die van potentiële geldverstrekkers.